Esteettisen hammashoidon klinikka

Helsinki

Espoo

Kuopio

Varaa aika › Pyydä maksuton hoitoarvio › Ennen ja jälkeen ›

Botuliinihoito: Käyttö, hyödyt ja turvallisuus

Botuliinihoito silottaa rypyt ja helpottaa hampaiden kiristelyä

Botuliinihoidot ovat tehokas tapa kasvojen ihon siloittamiseen ja ikääntymisen merkkien piilottamiseen sekä niiden ennaltaehkäisyyn. Turvallisesti botuliinitoksiinilla tehtäviä pistoshoitoja ei kuitenkaan tehdä ainoastaan nuorekkaamman ilmeen saavuttamiseksi. Asiantunteva ja kokenut esteettisten hoitojen ammattilainen voi lisäksi helpottaa esimerkiksi päänsärkyjä, hampaiden narskuttelua sekä liikahikoilua oikein annostelluilla pistoksilla.

Mitä ovat botuliini ja Botox?

Pistos- ja botuliinihoitojen yhteydessä käytetään usein termiä “Botox”, kun viitataan kaikkiin botuliinitoksiinilla tehtäviin hoitoihin. Tarkalleen ottaen Botox-termi viittaa tietyllä aineella suoritettaviin hoitoihin.

Tosiasiassa ”Botox” on kauppanimi, joka on hieman harhaanjohtavasti vakiintunut puhekielessä koskemaan kaikkia botuliinihoitoja. Myös esimerkiksi Alluzience-nimellä kulkeva aine on pitkäkestoinen pistoshoidoissa käytettävä botuliinitoksiini, kuten Botox.

Botuliinihoito vaikuttaa kasvojen lihaksiin

Botuliinitoksiinia hyödyntävät pistoshoidot ovat erittäin paikallisia, minkä lisäksi käytettävät määrät ovat äärimmäisen pieniä. Botuliinihoidossa aineen vaikutus perustuu sen lamaannuttavaan vaikutukseen pistoskohdan lihaksissa.

Jos esimerkiksi kasvojen ryppyjä aiheuttava lihas on supistunut, se voidaan saada rentoutumaan pistoshoidon avulla. Tarkkaan ottaen, botuliinihoito vaikuttaa pistosalueen hermoihin, jotka eivät pistoksen seurauksena lähetä lihakselle signaalia supistua. Kun jännitys hoidon kohteena olevassa lihaksessa hellittää myös rypyt, joiden syntyyn lihas vaikuttaa siloittuvat. Myös muut botuliinihoidon hyödyt perustuvat muutokseen lihaksen toiminnassa.

Mihin botuliinihoitoja käytetään?

Usein ensimmäisenä mieleen tulevat hyödyt botox- ja botuliinihoidoista ovat puhtaasti esteettisiä. Tästä huolimatta botuliinipistoksia voidaan käyttää myös esimerkiksi lihasjännityksestä johtuvien särkyjen hoitoon.

“eSmilessä pistoshoitoja tehdään esteettisten korjausten lisäksi muun muassa puremalihasten rentouttamiseksi hampaitaan kiristeleville potilaille sekä kainaloiden liikahikoilun hoitoon”, kertoo hammaslääkäri Jukka Paakkanen eSmilen Kuopion klinikalta.

Botuliinihoitojen turvallisuudesta kertoo niiden määrän lisäksi se, että pistoksia käytetään terveydenhuollossa lukuisiin eri vaivoihin, kuten yliaktiivisen rakon ja spastisuuden hoitoon. Lisäksi botuliinitoksiinin mahdollisia muita hyötyjä ja käyttökohteita tutkitaan. eSmilessä pistoshoitoja suorittavat suurin osa hammaslääkäreistämme vuosien kokemuksella.

Esteettiset botuliinihoidot

Potilaan puremalihaksiin annettavat pistoshoidot auttavat muuttamaan kasvojen profiilia, pienentämällä kyseisiä lihaksia.

“Joillain potilailla suurentuneet puremalihakset voivat muuttaa kasvojen profiilia maskuliinisemmaksi. Puremalihaksiin annettavat pistokset pienentävät lihasten kokoa jolloin saavutetaan useimmiten toivottu sirompi ja feminiinisempi alakasvojen profiili”, Jukka Paakkanen kertoo.

Botuliinihoidossa kohteena voivat olla esimerkiksi:

– Sibeliusrypyt. Kulmakarvojen väliin syntyvä ns. sibeliusryppy on seurausta kulmien kurtistelusta. Otsan alueelle kohdistuva pistoshoito auttaa rentouttamaan nämä lihakset ja estämään ryppyä muodostumasta.
Silmänympäryksen rypyt. Silmäkulmien vierelle muodostuvia ryppyjä kutsutaan englanniksi nimellä “crow’s feet” eli harakanvarpaat niiden muodon vuoksi. Kuten muutkin kasvon juonteet, rypyt silmien ympärillä tulevat näkyvämmiksi ikääntyessä.
Otsan vaakajuonteet. Myös otsan vaakasuunnassa kulkevat rypyt korostuvat vanhetessa ja ovat hoidettavissa oikein kohdistetulla botuliinihoidolla.

Muut pistoshoidot

Botuliinipistoksilla voidaan hoitaa potilaan päänsärkyjä ja migreenejä helpottamalla lihasjännitystä. Kohdistamalla pistoshoito puremalihaksiin voidaan hillitä hampaiden narskuttelua ja ylipurentaa eli bruksismia, minkä seurauksena jännityksestä johtuvat kivut helpottuvat. Myös esimerkiksi otsan ja kainaloiden liikahikoilua voidaan vähentää botuliinipistoksella oikeaan kohtaan kasvoissa tai kehossa.

Botuliinihoidot ovat turvallinen toimenpide

Entä jos botuliinipistosten turvallisuus mietityttää? Hammaslääkäri Jukka Paakasen mukaan huoleen ei ole aihetta, kun botuliinihoidon suorittaa alan ammattilainen: 

“Botuliinitoksiini lääketieteellisessä käytössä ja ammattilaisten tekemänä on poikkeuksellisen turvallista hoitoa. Vasta-aiheita botuliinitoksiinin käytölle on vain muutamia.” 

Esteettisten ja esimerkiksi kasvojen lihaksiin vaikuttavien hoitojen lisäksi yläkasvojen botuliinihoidoilla on Yhdysvalloissa paikallisen ruoka -ja lääkeviraston (FDA) hyväksymä lupa yhtenä masennuksen hoitomuotona. Kyseessä on siis luotettava hoitotoimenpide moneen vaivaan kasvojen juonteiden siloittamisen ohella.

Myös eSmilellä käytämme botuliinihoidoissa turvallisia ja tunnettuja lääkeaineita. Pistoshoitoja botuliinilla annetaan vuosittain miljoonia ympäri maailmaa, joten sen vaikutukset tunnetaan hyvin. Botuliinia pidetään turvallisena lääkeaineena, sillä lukuisista hoitotoimenpiteistä huolimatta sivuvaikutukset ovat harvinaisia.

Kauan botuliinihoidon vaikutus kestää?

Botuliinhoito on väliaikainen toimenpide, jonka vaikutus häviää ajan myötä. Tämä tarkoittaa, että botuliinilla hoidetut ikääntymisen merkit ilmenevät uudelleen, kun pistoskohdan lihakset toimivat entiseen tapaan. Vaikutus alkaa tyypillisesti 3-4 vuorokauden kuluessa ja uusimmalla Alluzience-aineella jopa yhden vuorokauden kuluessa.

Pistoshoidon vaikutukset ovat kuitenkin yksilöllisiä, riippuen esimerkiksi pistosalueesta, käytetystä valmisteesta sekä hoidettavan henkilön aineenvaihdunnan nopeudesta. Myös se, kuinka usein tiettyä kohtaa on hoidettu pistoksilla voi mahdollisesti pidentää vaikutusta. Tyypillisesti pistoshoidon vaikutus kestää 3-4 kuukautta, mutta esimerkiksi Alluzience-botuliinivalmisteella hoidon vaikutusaika voi joillain hoidettavilla olla jopa puoli vuotta.

Onneksi botuliinihoito on turvallista tehdä uudelleen, kun hoidossa käytetty aine on poistunut elimistöstä. Pistosten tekeminen ei kestä kauaa, eikä botuliinihoidon jälkeen yleensä ilmene pientä punoitusta tai lievää turvotusta erikoisempia oireita. Hoidon jälkeen on kuitenkin hyvä välttää raskasta liikuntaa.

Lue Rosa-Maria Ryytin hoitotarina. Rosa-Marian bruksismiin saatiin helpotusta purehmalihasten botuliinihoidolla:

“Mulla oli aiemmin tapana purra hampaita yhteen ihan hereilläkin ollessa ja vuosien narskuttelun takia mun hampaat on alkaneet kulumaan ja leukojen liikerata vaurioitunut. Jo ensimmäisen hoidon jälkeen narskuttelu loppui oikeastaan kokonaan ja leuka on aiemman kireyden sijaan muutenkin yleisesti paljon rennompi.” – Rosa-Maria Ryyti

Miten pistoshoidot eroavat täyteainehoidoista?

Sekä botuliinipistokset että täyteaineet ovat suosittuja tapoja hoitaa ihon ryppyjä ja nuorentaa kasvojen ilmettä. Toisin kuin botuliinihoidossa, täyteainehoidossa käytetään nimenmukaisesti ihon juonteita täyttäviä aineita. Yksi tunnetuimmista täyteaineista on hyaluronihappo.

Siinä missä botuliinihoidon tarkoituksena on estää ryppyjä aiheuttavan lihaksen supistumista, täyteaineilla voidaan tasoittaa ryppyjä, jotka näkyvät myös lihaksen ollessa levossa. Tällaiset ns. staattiset rypyt syntyvät, kun iho menettää kimmoisuuttaan ajan myötä. Näitä voidaan verrata ns. dynaamisiin ryppyihin, jotka ovat hoidettavissa botuliinitoksiinilla. 

Toisin kuin botuliinitoksiinilla tehtävät pistoshoidot, täyteaineilla ei voida hoitaa muita vaivoja, kuten liikahikoilua, bruksismia ja migreeniä.