Esteettisen Hammashoidon Klinikka
Pyydä maksuton hoitoarvio › Varaa aika › Ennen ja jälkeen ›
Esteettinen Hammashoito klipsu

Hammaskiven poisto

Hammaskiven poisto on yksi yleisimmistä suun terveydenhuollon toimenpiteistä. Hammaskivi kannattaa poistattaa, koska se tarjoaa bakteereille karhean pinnan, johon on helppo tarttua. Lisäksi hammaskivi aiheuttaa ientulehdusta, joka voi pahimmillaan johtaa kiinnityskudossairauden eli parodontiitin puhkeamiseen. Suunterveys on tärkeä osa yleisterveyttä, sillä suu on portti muualle elimistöön. Suun sairaudet lisäävät riskiä yleissairauksien puhkeamiselle tai pahenemiselle mutta vastaavasti terve suu toimii yhtenä elimistön suojamuurina.

Miten hammaskivi syntyy?

Hammaskivi on bakteeriplakkia, joka saostuu syljen mineraalien kanssa ja kiinnittyy hampaan pintaan. Kun hammaskivi on kovettunut, se ei enää lähde pois harjaamalla. On hyvä ottaa huomioon, että hammaskiven muodostuminen on yksilöllistä, ja siksi hammaslääkäri tai suuhygienisti antaa henkilökohtaisen suosituksen sopivasta hammaskiven poiston välistä. Tyypillisesti hammaskiven poisto kannattaa tehdä 1-2 kertaa vuodessa. Mineraalipitoinen sylki aiheuttaa nopeaa hammaskiven muodostumista, mutta hyvänä kääntöpuolena se ehkäisee hampaiden reikiintymistä. Tässä tapauksessa hammaslääkäri tai suuhygienisti voi suositella hammaskiven poistamista hieman useammin.

Miten hammaskivestä pääsee eroon?

Hammaskiven poisto on toimenpide, jonka tekee suuhygienisti tai hammaslääkäri. Suuhygienistien koulutus painottuu suun terveyden edistämiseen ja iensairauksien hoitoon. Siksi hammaskiven poisto kannattaakin antaa suuhygienistin tehtäväksi. eSmilellä hammaskiven poisto tehdään yleensä ultraäänilaitteella ja käsi-instrumenteilla viimeistellen. Joissakin tapauksissa voidaan myös käyttää soodapuhdistusta.

Soodapuhdistus soveltuu joissain tapauksissa mainiosti sellaisenaan ”väliputsiksi”, mikäli hampaistoon on tullut värjäymää esimerkiksi kahvista. Hammaskiven poistoa varten voidaan tarvittaessa myös puuduttaa, joko pintapuudutteella tai hampaan paikkauksessa käytettävällä paikallispuudutuksella.

Hammaskiven ehkäisy

Huolellisella hampaiden hoidolla voidaan ehkäistä hammaskiven syntymistä. Tärkeintä onkin pitää kaikki hampaiden pinnat puhtaina mahdollisesta bakteeriplakista eli käytännössä hammaskiven ehkäisy tapahtuu säännöllisellä hampaiden harjaamisella aamuin illoin ja hammasvälien puhdistamisella. On tärkeää käyttää pehmeää harjaspäätä ja muistaa puhdistaa huolellisesti myös ienrajat. Hammasvälit on puhdistettava päivittäin hammaslangalla tai hampaiden välien puhdistamiseen tarkoitetulla harjalla.