Esteettisen Hammashoidon Klinikka
Pyydä maksuton hoitoarvio › Varaa aika › Ennen ja jälkeen ›
Esteettinen Hammashoito klipsu

Hampaan paikkaus

Hampaan paikkaus on yksi yleisimmistä suunterveydenhuollon toimenpiteistä. Hammas joudutaan paikkaamaan, jos kariesvaurio eli reikä on edennyt niin pitkälle, ettei sitä voi enää pysäyttää.  Reikiintynyt hammaskudos poistetaan ja korvataan täyteaineella eli paikalla. Toisinaan paikkaamalla voidaan myös korjata hampaan lohkeamisia. On hyvä huomioida, että hampaiden reikiintyminen on yksilöllistä. Hyvällä hammashygienialla ja hampaiden hoidolla voidaan kuitenkin estää hampaiden reikiintymistä.

Hampaan paikkauksen vaiheet
Käytännössä hampaan paikkaus aloitetaan reikiintyneen hammaskudoksen poistamisella. Pienissä reissä voidaan vaurioitunut kudos poistaa hammaslääkärin käyttämillä käsi-instrumenteilla, mutta monesti joudutaan käyttämään nopeakierroksista poraa.

Poraaminen saattaa tuntua epämiellyttävänä ja siksi onkin yleistä, että operoitava hammas puudutetaan huolellisesti ennen poraamista. Keskustele rohkeasti hammashoitajan ja hammaslääkärin kanssa ennen paikkausta, jos olet herkkä kivulle. eSmilellä hoidetaan hampaiden paikkaus mahdollisimman kivuttomasti.

Poraamisen jälkeen paikka täytetään paikkausmateriaalilla, joka kiinnitetään ja kovetetaan paikoilleen. Hampaan paikkaa muotoillaan purentaan sopivaksi.

Hampaan paikkausmateriaalit
Hampaan paikkaus voidaan tehdä yhdistelmämuovilla, keraamisella materiaalilla, lasi-ionomeerisementillä tai esimerkiksi kullalla. Yleisin paikkausmateriaali on yhdistelmämuovi, joka sopii eri kokoisten reikien paikkaukseen. Yhdistelmämuovilla päästään usein lähelle hampaan omaa väriä. Muovipaikat eivät ole ikuisia ja ne kuluvat vuosien myötä. Tämä on hyvä ottaa huomioon, jos paikka tulee purupinnalle. Kannattaakin neuvotella hammaslääkärin kanssa, kuinka usein kannattaa käydä tarkastuksessa ja milloin paikka kannattaa mahdollisesti uusia.

Keraaminen paikka sopii parhaiten isojen reikien paikkaamiseen. Myös keraamisella paikalla päästään lähelle hampaan omaa väriä. Keraaminen paikka on muovipaikkaa kalliimpi, sillä sen tekemiseen kuuluu useita työvaiheita ja paikka muotoillaan aina yksilöllisesti.  Joskus keraaminen paikka saattaa kuitenkin olla paras ratkaisu. Keskustele hammaslääkärisi kanssa mikä paikkausmateriaali sopii sinulle parhaiten.

Hampaan paikkaus hoituu yleensä yhdellä vastaanottokerralla, mikäli sinulla on hammastarkastuksessa löydetty reikä tai epäilet että sinulla on todennäköisesti reikä. Varaa aikaa hampaan paikkaukseen tästä: