Hammasklinikka

Helsinki

Espoo

Kuopio

Varaa aika › Pyydä maksuton hoitoarvio › Ennen ja jälkeen ›

Hampaan poisto ja puuttuvan hampaan korvaaminen 

Hampaan poisto on yleinen suun terveydenhoidon toimenpide, jossa poistetaan pahasti reikiintynyt, vaurioitunut tai tulehtunut hammas ja ennuste hampaan kuntoutumiselle on huono. Yleensä hampaan poistoa suositellaan silloin, kun muut hoidot eivät enää olisi hyödyllisiä ja hampaan ennuste on heikko.

Poistettavan hampaan ympäröivä alue puudutetaan huolellisesti, jotta toimenpide olisi mahdollisimman kivuton. Tarvittaessa voimme antaa ennen toimenpidettä rauhoittavan esilääkityksen. Olethan tässä tapauksessa yhteydessä vastaanottoon hyvissä ajoin.

Ajatus puuttuvasta hampaasta voi herättää huolta, mutta onneks puuttuvan hampaan korvaamiseen on useita hyviä vaihtoehtoja, joilla voidaan saavuttaa toiminnallisesti ja esteettisesti erinomainen lopputulos.

Milloin hammas täytyy poistaa?

Hammaslääkäri suosittelee hampaan poistoa, jos sen hoitaminen ei ole enää mahdollista tai hampaan poistamatta jättäminen on mahdollisesti haitaksi terveydelle.

Yleisiä syitä hampaan poistoon ovat pitkälle edennyt reikiintyminen, infektiot, vaikea hampaiden kiinnityskudossairaus eli parodontiitti sekä tapaturmat. Hampaita saatetaan poistaa esimerkiksi oikomishoidon takia, jotta muille hampaille saadaan riittävästi tilaa. Nykypäivänä oikomishoidossa kuitenkin suositaan yleensä hammasvälien hienovaraista hiomista poistojen sijaan. 

Viisaudenhampaan poisto

Viisaudenhampaat ovat oma erityistapauksensa, sillä ne voivat puhjeta vain osittain, jäädä ikenen sisään tai kasvaa virheasentoon. Tämä voi aiheuttaa kipua, tulehduksia ja purentavaikeuksia, jolloin viisaudenhampaan poisto on suositeltavaa. Puhkeamatonta viisaudenhammasta ei kuitenkaan ole välttämätöntä poistaa, jos se ei aiheuta ongelmia.

Käypä hoito -suosituksen mukaisesti osittain puhjenneet viisaudenhampaat, jotka eivät asentonsa vuoksi pääse puhkeamaan kunnollisesti, suositellaan poistettaviksi ennen 25 vuoden ikää.

Joissain tapauksissa virheellisesti puhjennut viisaudenhammas voi aiheuttaa perikorinittiia eli tulehdusta hammasta ympäröivässä ikenessä. Tämä puolestaan voi aiheuttaa kipua, turvotusta, pahanhajuista hengitystä, märkävuotoa sekä suun toiminnallisia vaikeuksia.

Onneksi suun tulehdus on hoidettavissa poistamalla väärin tai vain osittain puhjennut viisaudenhammas. Viisaudenhampaan poistaa hammaslääkäri tai suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäri.

Vaivaako kipeä tai tulehtunut viisaudenhammas? Varaa aika hammastarkastukseen!

Hammaslääkäri vai suu- ja leukakirurgi?

Tyypillisesti hampaan poiston tekee yleishammaslääkäri, mutta vaativissa tapauksissa ohjaamme usein eSmilen oman suu- ja leukakirurgin vastaanotolle. Esimerkiksi joskus hammas voi olla pahasti juuttunut leukaluuhun, sillä on pitkät tai hankalasti kaartuvat juuret tai se on puhjennut vain osittain. 

Suu- ja leukakirurgi Jarno Savolainen.
eSmilen suu- ja leukakirurgi Jarno Savolainen

Koska hampaan poisto ja toimenpiteen vaikeus on aina tapauskohtaista, on tärkeää arvioida etukäteen, tarvitaanko suu- ja leukakirurgin erikoisosaamista. Kirurginen eli leikkauksellinen hampaan poisto on vaativampi toimenpide, ja eSmilella leikkaukselliset poistot tekee aina kokenut suu- ja leukakirurgi.

Poistetun hampaan korvaaminen

Puuttuva hammas kannattaa korvata, sillä aukko voi aiheuttaa esteettisen haitan lisäksi purennan ongelmia. Vierekkäiset hampaat sekä vastapäinen hammas eli ns. vastapurija saattavat alkaa liikkumaan, jos hammas puuttuu pidemmän aikaa.

Puuttuvan hampaan korvaamiseksi on muutamia vaihtoehtoja, joilla saavutetaan luonnollinen ja esteettinen hymy:

  • Usein paras ratkaisu puuttuvan hampaan korjaamiseen on luonnollinen ja oman hampaan näköinen hammasimplantti. Titaanista valmistettu hammasimplantti kiinnitetään leukaluuhun, ja se korvaa hampaan juuren. Tämän jälkeen implantin päälle kiinnitetään yksilöllisesti valmistettu keraaminen kruunu. 
  • Toinen vaihtoehto on hammassilta, jossa viereiset hampaat tukevat puuttuvaa hammasta korvaavaa proteesia. 
  • Jos pysyvä ratkaisu ei ole heti mahdollinen, voimme käyttää myös väliaikaista siltaa, joka estää hampaiden liikkumista ja säilyttää hymyn esteettisyyden hoidon aikana. 

Hammasimplantti edellyttää sitä, että leukaluun kasvu on pysähtynyt. Tyypillisesti implantti voidaan tehdä aikaisintaan noin 21–25 vuoden iässä. Tätä nuorempien potilaiden kohdalla voidaan tehdä ensin väliaikainen silta, joka myöhemmin korvataan implantilla.

before after

Kahden puuttuvan hampaan korvaaminen hammasimplantilla.

Hampaan poiston hinta

Hampaan poiston kustannuksiin vaikuttaa toimenpiteen vaativuus sekä se, tekeekö poiston hammaslääkäri vai suu- ja leukakirurgi. Hampaan poiston tarkkaa hintaa ei voi aina täydellä varmuudella arvioida etukäteen, sillä yksinkertaiseksi arvioitu poisto voi osoittautua odotettua vaativammaksi – ja päinvastoin.

Hampaan poiston hinnat löytyvät eSmilen hinnastosta. Hammaslääkäri voi arvioida poiston hinnan esimerkiksi hammastarkastuksen yhteydessä. Voit saada hampaan poistosta Kela-korvausta, jolloin hinta on edullisempi. 

Miten huolehtia suusta hampaan poiston jälkeen?

Hampaan poiston jälkeen oikeanlainen hoito auttaa paranemista ja ehkäisee komplikaatioita. Ensimmäisten tuntien aikana on tärkeää välttää syömistä, juomista, tupakointia sekä leikkaushaavan koskemista tai imeskelyä. Varsinkin kuuma ja karkea ruoka lisäävät leikkaushaavan vuotoriskiä.

Suuhun voidaan asettaa hampaan poiston jälkeen sideharso. Paina sideharsoa kevyesti vähintään puolen tunnin ajan, jotta haavan paraneminen voi alkaa. Myös suun ja hampaiden huolellinen puhdistaminen on paranemisen kannalta tärkeää. 

Suu on täynnä bakteereja, joten se on otollinen ympäristö haavan mahdolliselle tulehtumiselle. Siksi on tärkeää noudattaa hammaslääkärin antamia hoito- ja puhdistusohjeita hampaan poistoa seuraavina päivinä. 

Pieni verenvuoto, turvotus, kipu ja vaikeudet suun avaamisessa ovat tavallisia seurauksia hampaan poistosta. Ota kuitenkin yhteyttä hammaslääkäriin, jos vuoto ei lakkaa tai särky yltyy sietämättömäksi.

Ota askel kohti terveempää ja kauniimpaa hymyä

Älä viivyttele hoitoon hakeutumista, jos lohjennut tai vaurioitunut hammas aiheuttaa ongelmia. Myös kipeä tai tulehtunut viisaudenhammas on suositeltavaa hoitaa mahdollisimman nopeasti, jotta ongelmat eivät pahene.

eSmilen asiantuntijat ovat erikoistuneet esteettiseen hammashoitoon sekä perushammashoidon palveluihin. Varaa aika eSmilen asiantuntevalle hammaslääkärille ja varmista, että saat parhaan mahdollisen hoidon esteettisyyttä unohtamatta!