Esteettisen hammashoidon klinikka

Helsinki

Espoo

Kuopio

Varaa aika › Pyydä maksuton hoitoarvio › Ennen ja jälkeen ›

Parodontiitti (hampaiden kiinnityskudossairaus)

Parodontiitti ei nimenä välttämättä ole kaikkein tutuin suun sairauksista. Se on silti erittäin yleinen ja pahimmillaan hyvin vakava sairaus, joka vaikuttaa suun terveyden lisäksi kokonaisvaltaisesti hyvinvointiin. 

Parodontiitin oireisiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä se voi hoitamattomana johtaa jopa hampaiden menetykseen. Tässä kaikki, mitä sinun tulee tietää parodontiitista sekä sen syistä, oireista ja hoitovaihtoehdoista.

Mitä hampaan kiinnityskudossairaus eli parodontiitti tarkoittaa?

Parodontiitti-nimen taakse kätkeytyy krooninen tulehdussairaus, joka vaikuttaa hampaisiin tuhoamalla kiinnityskudosta, jolla hammas on kiinni leukaluussa. Näin se edetessään voi johtaa hampaan irtoamiseen. Tämä on seurausta siitä, että bakteereja sisältävä plakki on kertynyt hampaaan pinnalle ja aiheuttanut tulehdusreaktion kiinnityskudoksissa.

Kyseessä ei ole aivan tavaton suun sairaus. Suomalaisen Terveys 2000 -tutkimuksen mukaan parodontiittia esiintyy 64 %:lla väestöstä, joista vaikea-asteisia tapauksia on 20%.

Huomattavasti tutumpi ientulehdus on parodontiitin esiaste, jonka taustalla on plakin kertyminen hampaisiin. Hoitamattomana ientulehdus voi edetä parodontiitiksi ja aiheuttaa palautumattomia muutoksia ikeniin ja hampaisiin. Lisäksi hampaiden kiinnityskudossairaus voi olla esteenä muille toimenpiteille, joten se on hoidettava esimerkiksi ennen hampaiden oikomista.

“Hoitamaton parodontiitti on usein este myös esimerkiksi oikomishoidolle tai esteettisille muovitäytteille ja keraamisille ratkaisulle”, eSmilen hammaslääkäri Keijo Pistemaa neuvoo.

Hammaslääkäri Keijo Pistemaa

Parodontiitti aiheuttaa ongelmia suun terveydelle ja hyvinvoinnille

Vaikuttamalla suun terveyteen haitallisesti, pitkälle edennyt parodontiitti voi johtaa myös muihin vaivoihin. Se esimerkiksi pitää yllä elimistön matala-asteista tulehdustilaa. Parodontiitin hoidossa yhtenä erityistä huomiota vaativista kohderyhmistä ovat diabetespotilaat, joiden hoitotasapaino voi heiketä parodontiitin seurauksena.

eSmilen hammaslääkäri Keijo Pistemaa kehottaa hakeutumaan asiantuntijan vastaanotolle, jotta vältyt suuremmilta ongelmilta suun terveydelle ja hyvinvoinnille.

“Parodontiitti johtaa edetessään hampaiden menetykseen. Hampaiden luutuki menetetään ja pitkälle edetessään hammas alkaa liikkumaan ja lopulta irtoaa, mikäli sairautta ei pysäytetä. Hoitamattomana parodontiitilla on myös paljon yleisterveydellisiä vaikutuksia”, hän neuvoo.

Huono suuhygienia altistaa parodontiitille

Parodontiitin taustalla on ensisijaisesti huono suuhygienia, jonka seurauksena hampaisiin on kertynyt plakkia. Huonon suuhygienian lisäksi parodontiitille altistavat myös:

  • Tupakointi: Hampaiden värimuutosten lisäksi tupakointi heikentää immuunijärjestelmää ja näin heikentää ikenien paranemista. Tupakoinnin lopettaminen on lisäksi tärkeä osa parodontiitin hoitoa ja parantaa hoitovastetta.
  • Diabetes: Sen lisäksi että diabetespotilaiden parodontiitti vaatii erityistä huomiota, diabetes on yksi hampaiden kiinnityskudossairaudelle altistavia tekijöitä.
  • Perimä: Erilaisten sairauksien ilmaantuvuus ja niiden riski on usein perinnöllistä, eikä parodontiitti ole tästä poikkeus. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö hyvästä suuhygieniasta huolehtiminen olisi välttämätöntä, vaikka suun terveyden kanssa ei olisi vielä ongelmia.
  • Elämäntavat: Esimerkiksi stressin ja ylipainon on havaittu altistavan hampaiden kiinnityskudossairaudelle. 

Parodontiitin oireet ilmenevät hitaasti

Parodontiitti on salakavala sairaus, joka kehittyy usein vähitellen eikä aiheuta havaittavia oireita varhaisessa vaiheessa. Kuitenkin taudin edetessä ilmenee erilaisia oireita ja sen esiasteita, jotka voivat vihjata parodontiitista. 

Parodontiitin oireita, jotka voit huomata itse ovat ienverenvuoto hampaita pestessä ja hammasvälejä puhdistaessa sekä halitoosi eli pahanhajuinen hengitys. Pahanhajuisen hengityksen taustalla voi toki olla myös muita tekijöitä, mutta parodontiitti on varsin yleinen pahan hajun aiheuttaja”, eSmilen hammaslääkäri Keijo Pistemaa kertoo.

Parodontiitin oireet voivat jäädä itseltä helposti huomaamatta, kun tauti on vielä varhaisessa vaiheessa. Tästä syystä säännöllinen käynti hammastarkastuksessa on äärimmäisen tärkeää. 

Käy säännöllisesti hammaslääkärin vastaanotolla. Näin pidät huolen suusi terveydestä ja voit pysäyttää parodontiitin kaltaiset suun sairaudet ennen niiden etenemistä.

“Parodontiitti on pitkään oireeton. Usein oireet alkavat vasta, kun tauti on edennyt pitkälle ja hampaiden liikkuvuus on lisääntynyt. Tällöin taudin paranemisen ennuste on jo merkittävästi huonompi, kuin mitä jos se hoidettaisiin ajoissa.”

Jos havaitset näitä alkavan tai jo pidemmälle levinneen parodontiitin oireita, ole yhteydessä hammaslääkäriin mahdollisimman pian asianmukaisen hoidon aloittamiseksi.

Parodontiitin hoito on hammaslääkärin ja asiakkaan yhteistyötä

Parodontiitin hoidossa ensisijaista on hoitaa suun infektio sekä estää kiinnityskudostuhon eteneminen. Puuttumalla taudin merkkeihin ajoissa, voit pitää vauriot vähäisinä. Parodontiitin hoito perustuu hammaslääkärin ja suuhygienistin suorittamaan bakteeripeitteiden ja hammaskiven poistoon

“Parodontiittia hoidetaan poistamalla bakteereja sisältävä hammaskivi ja peitteet hampaan pinnoilta. Ammattilaisen tekemän puhdistuksen lisäksi merkittävässä roolissa parodontiitin hoidon suhteen on asiakas itse. Hampaiden pesu ja hammasvälien puhdistus on erityisen tärkeää taudin etenemisen pysäyttämiseksi”, Keijo Pistemaa neuvoo.

Parodontiitin hoito jatkuu hammaslääkärin ja/tai suuhygienistin vastaanotolla käynnin jälkeen asiakkaan omahoidolla. Sitoutuminen suun terveyden ja suuhygienian hoitoon takaavat parhaan hoitovasteen. Asiantuntija ohjeistaa sopivasta käyntivälistä sekä omahoitoon tarvittavista oikeista välineistä.

Jos hampaan kiinnityskudoksen vaurio on edennyt jo laajalle, voi edessä olla vaurioituneen hampaan poisto. Tarkka hoitosuunnitelma vaihtelee parodontiitin vakavuuden ja levinneisyyden mukaan, ja se tehdään yhdessä asiantuntijan kanssa.

Parodontiitin ennaltaehkäisy

Pitämällä huolta hyvästä suuhygieniasta, voit estää parodontiitin syntymisen. Tässä keinoja, joilla voit ehkäistä hampaiden kiinnityskudossairautta puhkeamasta:

– Päivittäinen harjaus ja hammasvälien puhdistus: Parodontiitin ehkäisyssä ensisijassa on hyvä suuhygienia, johon kuuluu päivittäinen hammasvälien puhdistus ja hampaiden harjaus. Sähköhammasharja puhdistaa hampaat tavallista harjaa tehokkaammin. Käytä hammasvälien puhdistukseen hammaslankaa, lankaita tai hammasväliharjaa, joka poistaa bakteeripeitteen tehokkaasti.

– Tupakoinnin lopettaminen: Kuten parodontiitin hoidossa, myös sen ennaltaehkäisemiseksi on tärkeää lopettaa mahdollinen tupakointi. 

Hammastarkastus: Säännöllisen hammastarkastuksen avulla mahdolliset parodontiittimuutokset voidaan tunnistaa ajoissa ja tilanteeseen pystytään puuttumaan jo taudin alkuvaiheessa.  

Hammaskiven poisto: Säännöllinen hammaskiven poisto on tärkeää, sillä tällöin tulehdusta aiheuttava hammaskivi ja plakki saadaan puhdistettua hampaiden pinnalta. 

Säännöllinen hammastarkastus pitää suun sairaudet loitolla

Milloin olet viimeksi käynyt hammaslääkärin suorittamassa hammastarkastuksessa? Varaa aika hammastarkastukseen helposti verkossa.