Tummentuma hampaassa – syyt ja hoitokeinot
Tummentuma, värjäymä tai laikku hampaassa voi vaikuttaa sekä hampaiden ulkonäköön että itsevarmuuteen. Nämä muutokset voivat olla joko hampaan pinnalla tai sen sisällä, joten myös niiden hoidossa tulee ottaa huomioon, mistä värjäymä johtuu. Riippumatta värimuutosten juurisyistä, niihin on saatavilla apua.
Tummentumat hampaan pinnalla
Hampaan pinnalle ilmestyvät värjäymät ovat yleensä ulkoisten tekijöiden aiheuttamia. Tämä on hyvä uutinen, koska tällöin sekä värjäymien ehkäisy että hoito on mahdollista. Yleisiä värjäymien aiheuttajia ovat:
- Ruoka ja juoma: Kahvi, tee, punaviini ja kolajuomat sisältävät voimakkaasti värjääviä aineita, jotka voivat jättää tummentumia hampaan pintaan.
- Tupakointi ja nuuska: Tupakkatuotteet aiheuttavat ruskeita värjäymiä hampaisiin.
- Suunhoitotuotteet: Klooriheksidiiniä sisältävät suuvedet voivat aiheuttaa tilapäisiä värjäymiä hampaisiin sekä kieleen.
- Riittämätön suuhygienia: Hampaisiin kertyvä plakki voi kerätä värjääviä aineita hampaan pintaan. Hyvä suuhygieniasta huolehtiminen auttaa puhdistamaan plakin ja ylläpitää suun terveyttä.
Pinnalliset värjäymät ovat useimmiten hoidettavissa pitämällä hyvää huolta suuhygieniasta. Avuksi värjäymiin on myös suuhygienistin suorittama valkaisu.
Mikäli vanha muovipaikka värjääntyy, se voidaan uusia ja joissain tapauksissa riittää muovin hienovarainen kiillottaminen.


Synnynnäisen värivirheen korjaus kerrostusmuovilla.
Hampaan sisäiset tummentumat
Hampaan sisällä tapahtuvat värimuutokset ovat monimutkaisempia ja vaativat hammaslääkärin vastaanotolla käyntiä. Hammaslääkäri tai suuhygienisti osaa selvittää tummentumien juurisyyt ja ehdottaa sopivaa hoitomuotoa värjäymien valkaisuun sekä muiden suun ongelmien hoitoon.
Syitä hampaan sisäisiin värjäymiin ovat:
- Hampaan trauma: Erilaiset tapaturmat voivat aiheuttaa hampaan sisäisen verenvuodon, mikä jättää hampaaseen punertavan tai harmaan sävyn.
- Juurihoito: Juurihoidetut hampaat saattavat tummentua ajan myötä. Tällöin ongelmaa voidaan korjata hampaan sisäisellä endovalkaisulla.
- Kehitykselliset tekijät: Hampaan kehityshäiriöt, kuten fluoroosi, voivat aiheuttaa valkoisia laikkuja hampaan pinnalla, jolloin myös kiille on tavallista hauraampaa.
- Geneettiset tekijät: Hampaiden väri on luonnostaan eri ihmisillä erilainen synnynnäisistä tekijöistä johtuen. Myös näissä tapauksissa tummentumien ja muiden värjäymien hoitaminen on mahdollista.
- Ikääntyminen: Ikääntyessä hampaat menettävät luonnollista kiiltoaan ja muuttuvat keltaisemmiksi. Tämä on seurausta kiilteen ohenemisesta.
Hoitovaihtoehdot tummentuneille hampaille
Vaikka tummentumat ja värjäymät voivat olla häiritseviä, on tarjolla useita tehokkaita hoitokeinoja. Sopivin hoitomuoto riippuu aina värjäymän syystä, ja hoidossa on otettava huomioon myös muut hampaille suoritetut toimenpiteen, kuten juuri- ja oikomishoidot.
1. Endovalkaisu
Endovalkaisu on hampaan sisäinen valkaisumenetelmä, joka on tarkoitettu juurihoidetulle hampaalle. Tässä menetelmässä hampaan sisään asetetaan valkaisuaine, joka kirkastaa hampaan väriä asteittain. Valkaisuaineen annetaan vaikuttaa hampaan sisällä muutaman päivän ajan. Endovalkaisun lopputulos on luonnollisen näköinen ja pitkäkestoinen.
2. Kerrostusmuovi
Jos tummentuma on paikallinen, se voidaan peittää kerrostusmuovilla. Tämä menetelmä on nopea ja kustannustehokas vaihtoehto, joka antaa hyviä esteettisiä tuloksia vahingoittamatta tervettä hammaskudosta. Kerrostusmuoveilla on lisäksi mahdollista korjata pieniä tasoeroja, epäsymmetrioita ja lohkeamia.
3. Keraaminen hammaslaminaatti
Jos hampaan värjäymä on laaja eikä korjaannu valkaisulla, sitä on mahdollista hoitaa hammaslaminaateilla. Hammaslaminaatti kattaa hampaan näkyvät pinnat, jolloin värjäymä peittyy. Koska laminaatti valmistetaan keraamisesta materiaalista, sen väri pysyy muuttumattomana. eSmilellä suunnittelemme asiakkaalle yksilölliset, asiantuntijan valmistamat laminaatit, jolloin ne ovat luonnollisen näköiset. Laminaateilla on mahdollista myös korjata hampaan muotoa esimerkiksi lohkeamien paikkaamiseksi.
Tummentumien ennaltaehkäisy
Kaikkien värjäymien syntymistä voi olla mahdotonta välttää. Voit kuitenkin ennaltaehkäistä tietynlaisia värjäymiä pitämällä hyvää huolta suuhygieniasta. Keinoja värjäymien ehkäisyyn ovat:
- Hampaiden harjaaminen kahdesti päivässä fluorihammastahnalla ja sähköhammasharjalla.
- Hammasvälien puhdistus hammaslangalla tai hammasväliharjalla.
- Veden juonti tai hampaiden huuhtelu värjäävien elintarvikkeiden, kuten kahvin, teen ja viinin, nauttimisen yhteydessä.
- Tupakoinnin lopettaminen ja välttäminen.
- Säännölliset hammastarkastukset ja hammaskiven poisto suuhygienistillä.
Milloin hakeutua hammaslääkäriin?
Käänny hammaslääkärin puoleen, jos tummentuma, värjäymä tai laikku on yksittäisessä hampaassa ja aiheuttaa esteettistä haittaa. Hammaslääkärissä käynti on tarpeen myös silloin, jos huomaat värjäymän lisäksi muita oireita, kuten kipua, reikiintymistä tai verenvuotoa ikenissä. Hammaslääkäri voi arvioida tilanteen ja ehdottaa parasta mahdollista hoitomenetelmää ja jatkotoimenpiteitä.
Jos hampaat ovat kauttaaltaan vain värjääntyneet tai kellastuneet, suosittelemme varaamaan ajan suuhygienistille valkaisukonsultaatioon.