Esteettisen hammashoidon klinikka

Helsinki

Espoo

Kuopio

Varaa aika › Pyydä maksuton hoitoarvio › Ennen ja jälkeen ›

Kiillevaurio: Mitä on hampaiden eroosio?

Kiillevauriolla tarkoitetaan hampaan uloimman kerroksen eli kiilteen vaurioitumista. Kiille on läpinäkyvä suojakerros, joka suojaa hampaan herkkää sisempää osaa eli dentiiniä. Kiillevaurio aiheuttaa tyypillisesti hampaiden vihlontaa ja hampaan värin muuttumisen mattamaiseksi. Kiillevaurio myös haurastuttaa hammasta. 

Kiillevaurion ennaltaehkäisyssä ensisijaisen tärkeää on hyvästä suuhygieniasta huolehtiminen. Jos kärsit hampaiden eroosiosta ja se aiheuttamista vaivoista, tarjolla on onneksi apua värjäymien poistoon ja kuluneen kiilteen paikkaamiseen.

Mitä on kiillevaurio ja miten se tapahtuu?

Kiillevauriossa hampaan pintaa suojaava kiille vaurioituu ja kuluu pois. Tämä tapahtuu yleensä kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa hampaan kiille joutuu kosketuksiin hapon kanssa, mikä heikentää ja pehmentää sitä. Tämän jälkeen pehmentyneet hampaan pinta kuluu pois esimerkiksi syömisen ja pureskelun aiheuttaman hankauksen seurauksena. 

Hampaat voivat altistua kiillevauriota aiheuttavalle hapolle sekä ulkoisista että sisäisistä lähteistä. Hapon ulkoisia lähteitä ovat esimerkiksi ruoka, juoma ja lääkkeet. 

Kiillevauriolle altistavia happamia ruokia ja juomia, ovat muun muassa: 

  • hedelmämehut
  • virvoitusjuomat
  • urheilu- ja energiajuomat
  • sitrushedelmät
  • marjat
  • sokeri
  • etikka
  • alkoholi

Erityisesti jatkuva happamien juomien hörppiminen ja napostelu altistavat hampaat ja niiden kiilteen toistuville happohyökkäyksille.

Hampaat altistuvat kiillettä vaurioittavalle hapolle myös oksentamisen ja refluksitaudien seurauksena. Lisäksi syljen erityksen väheneminen on altistava tekijä kiillevauriolle. Esimerkiksi tietyt lääkkeet voivat heikentää syljeneritystä. Hampaiden eroosio voi olla seurausta myös narskuttelusta eli bruksismista ja muista purennan ongelmista.

Milloin kiillevauriosta kannattaa hakeutua hammaslääkäriin?

Hammaslääkärin vastaanotolle hakeutumisessa ei kannata viivytellä varsinkin, jos hampaiden kuluminen on narskuttelun tai muiden purennan ongelmien seurausta.

Hoitoon kannattaa ehdottomasti hakeutua silloin, jos vaurioista ja niiden aiheuttamasta vihlonnasta on haittaa jokapäiväisessä elämässä. Hoitoon kannattaa hakeutua myös, mikäli kiillevaurion aiheuttama esteettinen haitta häiritsee,” kertoo eSmilen hammaslääkäri Jukka Paakkanen.

Hammaslääkäri Jukka Paakkanen

Hampaiden kiillevaurioita voidaan hoitaa suojaamalla vaurioitunut pinta paikkaamalla. Paikkaaminen käytettävä täyte voi olla keraaminen, mutta myös kulta- ja yhdistelmämuovipaikat ovat mahdollisia. Tällä tavoin suojataan hampaan kulunut pinta ja hammas saa takaisin menetettyä purupintaa sekä pituutta.

Palautuuko hampaiden kiille?

Valitettavasti kerran tuhoutunut hampaan kiille ei palaudu luonnollisesti. Voit ennaltaehkäistä kiillevauriota ja estää sitä pahenemasta. Esimerkiksi suun sylki suojaa hampaiden kiillettä, ja siksi heikentynyt syljeneritys voi altistaa happohyökkäysten aiheuttamalle kiillevauriolle.

Säännölliset hammaslääkärin tarkastukset ovat tärkeitä, jotta merkit hammaskiilteen eroosiosta havaitaan ajoissa, eivätkä hampaat ehdi vaurioitumaan.

Vaikka pois kulunutta hammaskiillettä ei saa enää takaisin, vaurioitunutta hammasta ja sen kiillettä voidaan onneksi hoitaa paikkaamalla hammasta ja esteettistä haittaa voidaan myös peittää kiillelaikkukäsittelyllä. Varaa aika asiantuntijan konsultaatioon niin selvitetään, miten voimme yhdessä pitää huolta hampaistasi.

Hampaiden eroosio: terveydelliset ja esteettiset vaikutukset

Kiilteen kuluminen voi aiheuttaa sekä terveydellisiä että esteettisiä ongelmia, joista yleisimpiä ovat hampaiden vihlonta ja tummentumat. Vihlonta on seurausta kiilteen kulumisesta, joka jättää hampaan dentiinikudoksen alttiiksi kylmälle, kuumalle, makealle ja happamalle. Tällöin syöminen ja juominen voi aiheuttaa kivuliasta vihlontaa.

Esteettisesti kiilteen eroosio voi aiheuttaa hampaiden muodon ja värin muutoksia. Hampaiden pinnan kuluminen voi johtaa hampaiden lyhenemiseen tai vaikuttaa niiden muotoon. Lisäksi kiilteen kulumisen myötä hampaat muuttuvat keltaisemmiksi, koska alla oleva dentiini on kiillettä tummempaa.

Kiillevaurion ennaltaehkäisy

Kiillevaurion ennaltaehkäisyssä tulee kiinnittää huomiota ruokailutottumuksiin sekä purennan ongelmiin. Esimerkiksi happaman ravinnon käyttö olisi tärkeää pitää päivän mittaan kohtuullisena, eSmilen Jukka Paakkanen neuvoo:

“On tärkeää ennaltaehkäistä vaurioiden syntyä puuttumalla herkästi jo alkaviin vaurioihin ja estämällä niiden kehittyminen. Happaman ravinnon ja juomien kanssa on hyvä suosia happohyökkäyksiä hillitseviä tuotteita kuten juustoa, maitoa ja ksylitolituotteita.”

Koska myös purennan ongelmat voivat vaurioittaa hampaiden kiillettä ajan mittaan, vaivojen hoitamiseen kannattaa ryhtyä vielä, kun suuremmilta vaurioilta voidaan välttyä. Esimerkiksi bruksismin hoitamisella voidaan ehkäistä hampaiden kulumisen lisäksi lihasjännityksestä johtuvaa päänsärkyä.

“Purennan aiheuttaman kulumisen ehkäiseminen onnistuu suojaamalla hampaat öisin käytettävällä purentakiskolla, oikomalla hampaistoa ja esimerkiksi rentouttamalla puremalihakset botuliinipistoksilla”, Jukka Paakkanen kertoo.

Jos nämä vaivat kuulostavat tutuilta, voit varata ajan hammaslääkärimme konsultaatioon. 

Vinkit kiillevaurion välttämiseen ja hampaiden hoitoon

Hampaiden hyvinvoinnista huolehtiminen on sijoitus omaan terveyteen ja elämänlaatuun. Hampaiden eroosio ei aiheuta ainoastaan näkyviä värjäymiä ja kulumista, mutta myös elämänlaatua heikentävää vihlontaa ja purennan ongelmia.

Tässä koottuna vinkit hammaseroosion välttämiseen ja hyvästä suunterveydestä huolehtimiseen:

  • Vältä toistuvaa ja liiallista happamien ruokien (kuten hedelmät, marjat ja karkit) sekä juomien (kuten mehut sekä urheilu- ja virvoitusjuomat) nauttimista.
  • Huolehdi riittävästä nesteytyksestä sekä kiinnitä huomiota heikentyneeseen syljeneritykseen, sillä sylki suojaa hampaita ulkoisilta ja sisäisiltä kiillettä kuluttavilta hapoilta.
  • Hakeudu hammaslääkärin vastaanotolle, jos kärsit purennan ongelmista ja eritoten hampaiden narskuttelusta eli bruksismista. Mekaaninen ärsytys edesauttaa hampaiden kulumista, varsinkin hampaiden altistuttua hapolle.
  • Nauti ruoan yhteydessä ksylitolia tai muita happoja neutraloivia ruoka-aineita. Älä myöskään harjaa hampaita välittömästi ruokailun jälkeen.