Hammasklinikka

Helsinki

Espoo

Kuopio

Varaa aika › Pyydä maksuton hoitoarvio › Ennen ja jälkeen ›

Ientulehdus eli gingiviitti

Ientulehdus, eli gingiviitti, on yleinen suun sairaus. Ientulehdus voi kehittyä hyvinkin nopeasti, jos hampaan pinnalle ienrajaan ja hammasväleihin kertyy plakkia. Tämä voi olla seurausta esimerkiksi riittämättömästä hampaiden harjaamisesta ja hammasvälien puhdistamisesta.

Hoitamaton ientulehdus voi johtaa vakaviin ongelmiin suun ja hampaiden terveydelle. Onneksi ientulehdusta on mahdollista ennaltaehkäistä ja hoitaa hampaiden puhdistuksella sekä säännöllisillä käynneillä hammaslääkärin vastaanotolla.

Mistä ientulehdus johtuu?

Ientulehdus on yleinen, mutta hoidettavissa oleva vaiva, joka vaatii huomiota sekä omahoidossa että tarvittaessa hammaslääkärin vastaanotolla. Tulehdus on seurausta hampaan pinnalle kertyneestä plakista ja ilmenee esimerkiksi verta vuotavina ikeninä.

Plakkia voi kertyä jo 2–10 päivän sisällä, jos sitä ei poisteta säännöllisellä harjauksella ja hammasvälien puhdistuksella. Plakin kertyminen on suun terveydelle haitallista, sillä se sisältää bakteereja, jotka vapauttavat ienrajaan tulehdusta aiheuttavia aineita. Tätä kautta ientulehdus voi vaikuttaa myös muualle kehoon ja levittää tulehdusta.

Asiakas katsoo peiliin ja hymyilee.

Ientulehduksen oireet

Ientulehdus voi olla alkuvaiheessa huomaamaton, ja jopa pitkälle edennyt iensairaus voi olla oireeton. Suun sairaudet on kuitenkin mahdollista todeta suun ja hampaiden tutkimuksessa, joten säännöllinen hammastarkastus on tärkeä osa myös ientulehduksen hoitoa.  

Ientulehduksen yleisimmät oireet ovat:

  • Verenvuoto hampaita harjatessa tai hammasvälien puhdistuksen yhteydessä
  • Punoittavat, turvonneet tai arat ikenet
  • Paha maku tai haju suussa

Ientulehduksen seuraukset ja parodontiitti

Hoitamattomana ientulehdus voi edetä hampaiden kiinnityskudossairaudeksi eli parodontiitiksi. Tämä sairaus aiheuttaa hampaan ympärillä olevan luukudoksen tuhoutumista, mikä puolestaan johtaa hampaiden löystymiseen. Pahimmillaan hammas irtoaa tai on poistettava parodontiitin edetessä. 

“Parodontiitti johtaa edetessään hampaiden menetykseen. Hampaiden luutuki menetetään ja pitkälle edetessään hammas alkaa liikkumaan ja lopulta irtoaa, mikäli sairautta ei pysäytetä. Hoitamattomana parodontiitilla on myös paljon yleisterveydellisiä vaikutuksia”, kertoo eSmilen hammaslääkäri Keijo Pistemaa.

Hammaslääkäri Keijo Pistemaa

Pitkäaikainen suun tulehdus vaikuttaa yleisterveyteen ja altistaa monille yleissairauksille. Ientulehdus on parodontiitin lisäksi yhteydessä esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen, kohonneeseen verenpaineeseen, keuhkosairauksiin sekä dementiaan (lähde).

Ientulehduksen hoito

Ientulehdus on yleensä hoidettavissa ilman pysyviä vaurioita, kunhan se huomataan ajoissa ennen parodontiitiksi kehittymistä. 

Omahoito on ensisijainen keino ientulehduksen hoidossa. Tämä vaatii kuitenkin ammattilaisen suorittamaa puhdistusta, jos ientulehdus kehittyy vakavammaksi parodontiitiksi. Myös tällöin potilaan omahoidolla on tärkeä rooli taudin hoitamisessa ja sen etenemisen pysäyttämisessä. 

Tärkeimmät keinot pitää huolta hyvästä suuhygieniasta ja ehkäistä ientulehdusta ovat:

  • Hampaiden harjaus: Harjaa hampaat kaksi kertaa päivässä ja kiinnitä huomiota ienrajan puhdistamiseen. Sähköhammasharja tehostaa hampaiden puhdistusta.
  • Hammasvälien puhdistus: Käytä päivittäin hammasväliharjaa tai hammaslankaa. Väliharja on erityisen tehokas bakteeripeitteiden poistamisessa.
  • Klooriheksidiini: Tilapäisesti voidaan käyttää klooriheksidiinihuuhtelua tai -geelejä lievittämään oireita. Klooriheksidiiniä on kuitenkin käytettävä hammaslääkärin ohjeistuksen mukaan, eikä se sovi pitkäaikaiseen käyttöön.
  • Hammastarkastus: Ientulehdus voi olla huomaamaton ja oireeton, joten on tärkeää käydä hammastarkastuksessa riittävän usein. Sopiva väli hammastarkastukselle on yksilöllistä ja hammaslääkäri arvioi aina sopivan tarkastusvälin. Tyypillisesti suu on hyvä käydä tutkituttamassa ja mahdollinen hammaskivi poistattamassa 1–2 vuoden välein.
  • Hammaskiven poisto: Hampaiden pinnalle kertyvä bakteeripeite kovettuu hammaskiveksi. Hammaskiven poistaa yleensä suuhygienisti.

Milloin hammaslääkäriin?

Hyvä suuhygieniasta huolehtiminen hampaiden harjauksella ja hammasvälien puhdistamisella on paras tapa ennaltaehkäistä ientulehdusta ja muita hampaiden kiinnityskudosten sairauksia. 

On kuitenkin aihetta kääntyä hammaslääkärin tai suuhygienistin puoleen, jos huomaat tulehduksen oireita, jotka eivät helpota noin viikon kuluessa omahoidosta huolimatta. 

Ammattilaiset poistavat hammaskiven sekä opastavat jatkotoimenpiteistä, kuten omatoimisesta puhdistamisesta. Hammastarkastuksessa selvitämme hampaiston, suun limakalvojen ja ikenien kunnon. Lisäksi tutkimme puremalihakset ja leukanivelen. Myös suuhygienistin tekemä hammaskiven poisto on suositeltavaa tehdä säännöllisesti, mikäli hammaskiveä kertyy.