Hammasklinikka

Helsinki

Espoo

Kuopio

Varaa aika › Pyydä maksuton hoitoarvio › Ennen ja jälkeen ›

Värjäytyneet hampaat ja niiden valkaisu

Värjäytyneet hampaat ovat yleinen esteettinen haitta. Värjäymät voivat olla pinnallisia tai syvemmällä hampaan rakenteessa, ja niiden syyt vaihtelevat elämäntavoista hampaan kehityshäiriöihin. 

Onneksi värjäytymien hoitoon on tehokkaita menetelmiä. Koska syyt värjäytymien taustalla vaihtelevat, myös hoitokeino värjäytymien valkaisuun tulee valita tapauskohtaisesti ja yksilölliset tarpeet huomioiden.

Mistä hampaiden värjäytyminen johtuu?

Hampaat voivat värjäytyä monesta syystä. Useisiin niistä on mahdollista vaikuttaa itse, mutta osa taustatekijöistä on synnynnäisiä tai seurausta ikääntymisestä. Pinnalliset värjäymät on usein helppo poistaa esimerkiksi soodapuhdistuksella, kun taas syvemmät värimuutokset vaativat valkaisua. 

Tässä yleisimpiä syitä hampaiden värjäytymiselle:

  • Elintarvikkeet: Ruoat ja juomat, kuten kahvi, tee, punaviini ja kolajuomat, voivat aiheuttaa hampaiden värjäytymistä. Näiden lisäksi tupakkatuotteet saavat aikaan keltaisia ja ruskeita värjäytymiä hampaan pinnalle.
  • Lääkkeet ja suunhoitotuotteet: Esimerkiksi klooriheksidiiniä sisältävät suunhoitotuotteet, kuten suuvedet, saattavat värjätä hampaat ja kielen väliaikaisesti.
  • Ikääntyminen: Iän myötä hampaan kiille ohenee ja hammas muuttuu ajan mittaan luonnostaan keltaisemmaksi.
  • Kehityshäiriöt: Erilaiset hampaan kehityshäiriöt värjäävät hampaita. Myös liika fluorin saanti esimerkiksi juomavedestä voi olla värjäytymien taustalla.
  • Reikiintyminen ja suun sairaudet: Reikiintyminen, tulehdukset ja muut suun sairaudet voivat saada aikaan hampaan sisäistä värjäytymistä. Tällöin hampaan pinnallinen valkaisu ei välttämättä riitä, vaan hoitoon tarvitaan niin sanottua endovalkaisua.
  • Tapaturmat: Hampaan sisäinen verenvuoto tai kuolio voi muuttaa hampaan väriä tummemmaksi tai harmahtavaksi. Myös punertava laikku hampaassa eli niin sanottu “pink spot” on mahdollinen merkki hampaan resorptiosta, joka voi olla seurausta tapaturman tai muusta vahingosta hampaalle.
  • Muovipaikat: Vanhat muovipaikat voivat värjääntyä ajan saatossa. Hammaslääkäri voi tarvittaessa uusia paikan ja joissain tapauksissa muovin hienovarainen kiillottaminen riittää.

Värjäytyneiden hampaiden hoito

Värjäytymien hoito riippuu niiden syistä ja vakavuudesta. Pinnalliset värjäymät, kuten kahvin aiheuttamat tummentumat, ovat usein poistettavissa yksinkertaisilla toimenpiteillä, kun taas syvemmät värjäymät vaativat perusteellisempaa hoitoa.

Soodapuhdistus

Soodapuhdistus on nopea ja tehokas tapa poistaa pinnalliset värjäymät. Tämä toimenpide sopii erityisesti nautintoaineista,  kuten kahvista ja teestä, johtuvien värjäymien hoitoon. Soodapuhdistus on erittäin hellävarainen ja turvallinen toimenpide, joka on mahdollista uusia tarpeen vaatiessa. Soodapuhdistus tehdään usein hammaskiven poiston yhteydessä.

Otathan huomioon, että soodapuhdistus ei ole riittävä hoitomuoto kaikkien vaativimpien värjäytymien hoitoon. Hammaslääkäri tai suuhygienisti osaa neuvoa sinua oikean hoitomuodon valinnassa. Varaa aika eSmilen ilmaiseen valkaisukonsultaatioon, niin arvioimme hoidon tarpeesi.

Hampaiden valkaisu

Jos soodapuhdistus ei riitä, seuraava vaihtoehto on hampaiden valkaisu. Suosittelemme usein kombinaatiovalkaisua, jossa yhdistyvät vastaanotolla tapahtuva valkaisu sekä kotona suoritettava jatkohoito lopputuloksen ylläpitämiseksi. 

Tämä on paras vaihtoehto, kun haluat lopputuloksesta mahdollisimman vaalean tai lähtöväri on ennen valkaisua tumma. Kombinaatiovalkaisu antaa erinomaiset tulokset, ja kotivalkaisu kerran vuodessa auttaa ylläpitämään saavutettua lopputulosta.

Hampaan sisäisten värjäytymien valkaisu

Hammas on mahdollista valkaista sisäisesti, jos hoidettava hammas on juurihoidettu. Niin sanotusti kuolleelle hampaalle tehtävässä endovalkaisussa käytetään valkaisuainetta, joka vaikuttaa hampaan sisällä. Endovalkaisun lopputulos on luonnollisen näköinen ja pitkäkestoinen.

Jos valkaisu ei riitä, värjäymät on mahdollista piilottaa kerrostusmuoveilla tai hammaslaminaateilla värjäytymän laajuudesta riippuen.

Mistä hampaiden värjäytyminen johtuu?

Jos värjäytymä johtuu ulkoisista tekijöistä, on tärkeää selvittää niiden syyt uusien värjäytymien ehkäisemiseksi. Pinnallisten värjäytymien syntyä hampaissa on usein mahdollista ehkäistä myös kotikonstein.

  • Vältä värjääviä aineita: Kahvi, tee, punaviini ja tietyt ruoka-aineet värjäävät hampaita, joten nauti niitä kohtuudella. Voit ehkäistä värjäytymien syntyä nauttimalla värjääviä elintarvikkeita veden kera tai huuhtelemalla suun ruokailun jälkeen. 
  • Säännöllinen hampaiden harjaus: Puhdista hampaat huolellisesti aamuin illoin. Huolehdi hyvästä suuhygieniasta ja käytä hammaslankaa tai hammasväliharjaa päivittäin harjauksen yhteydessä.
  • Suuhygienistin tekemä puhdistus: Hammaskivi olisi suositeltavaa poistattaa säännöllisesti suuhygienistin vastaanotolla. Hammaskiven poiston yhteydessä tai erillisenä käyntinä voidaan tehdä soodapuhdistus, joka poistaa värjäymiä tehokkaasti.
  • Käy hammastarkastuksessa säännöllisesti: Hammastarkastuksessa käynti auttaa havaitsemaan vaivat niiden ollessa vielä helposti hoidettavissa.  Asiantuntija arvioi hampaiden kunnon ja osaa suositella sopivaa hoitomuotoa.

Jos kotikonstit eivät tehoa tai värjäymät ovat laajoja, on syytä kääntyä hammaslääkärin tai suuhygienistin puoleen. Jos olet huolissasi hampaidesi väristä tai suun terveydestä, varaa aika asiantuntijan vastaanotolle.